April 2008

Het team ging "om"

Hoe gaat zo'n workshop over het Organizational Culture Assessment Instrument? Hoe benut je de resultaten van deze cultuurmeting? Berrie Stam, regiomanager bij Stichting Philadelphia Zorg (sector gehandicaptenzorg) in de Kop van Overijssel, nam de proef op de som. Zijn managementteam, bestaande uit locatiemanagers, aangevuld met zorgconsulenten en staffunctionarissen, deed de OCAI-cultuurmeting met de praktische workshop. En raakte enthousiast...

Lees verder...

Bestuurders zien cultuur anders, maar zijn niet vervreemd

Op 3 april gaf Kikker Groep een OCAI-presentatie op het NVZD-congres. Bestuurders toonden verbazing over de tussenstand van het Nationaal Onderzoek Zorgcultuur. Zij ervaren de cultuur in hun organisatie anders dan leidinggevenden en medewerkers (verplegenden en verzorgenden). Bestuurders ervaren meer familiecultuur en minder marktcultuur. Dat is mede te verklaren vanuit hun positie en kan een goed startpunt zijn om een dialoog aan te gaan met hun organisaties en te komen tot draagvlak voor duurzame verandering.
(Wat Kikker Groep overigens verbaasde: dat bestuurders niet méér marktcultuur wensen...)

Lees verder...

Meer marktcultuur

Hoe kom je van de ene naar de andere cultuur? Dat hangt af van de organisatie; het veranderschema is daarom altijd maatwerk. Overigens is er wel een algemeen stappenschema om te volgen en zijn er algemene tips, bijvoorbeeld hoe je marktcultuur bevordert. Wat zijn maatregelen die tot meer marktcultuur leiden?
En is marktcultuur wel zo slecht...? In vele OCAI-workshops komt men tot de conclusie dat men marktcultuur wil herwaarderen. Deze maand enkele tips van Cameron & Quinn, vertaald naar de zorgsector.

Lees verder...