November 2007

Constructieve werksfeer? Pas op uw woorden

Prettig samenwerken zit soms in kleine dingen. Wie herkent niet de ergernis als die ene collega weer begint met: 'Ja, maar....' Er hoeft niet eens een negatieve klaagcultuur te heersen en het komt ook niet alleen door die ene Pietje-Precies, maar vooral door het specifieke woord: Maar.

Lees verder...

Personeelstekort en de meest favoriete werkgever

Voor mensen met een opleiding MBO- of HBO-verpleegkunde die momenteel in de zorg werken, is het UMC Utrecht de meest favoriete werkgever. Dat blijkt uit het arbeidsmarkt gedragsonderzoek van de Intelligence Group. Waarom is UMCU zo in trek? En klopt dat met de conclusies uit ons recente essay Personeelsbehoud en de tussentijdse scores van het Nationaal Onderzoek Zorgcultuur? En belangrijker: hoe wordt uw instelling een favoriete werkgever?

Lees verder...

Door familiecultuur voelt werkdruk anders

'Een leuke test om te doen; het geeft inzicht en zet aan tot denken.' Ytje Jensma is manager bedrijfsvoering bij het Centrum voor Revalidatie UMCG. 'Er kwam uit dat we een enorme familiecultuur hebben – meer dan ik dacht. Als gewenst verwachtte ik meer een marktcultuur, maar dat was niet zo.'

Lees verder...